Tandprothese, tandtechniek Tilburg, kronen; bruggen; implantologie; gebitsprothese

Gebits- en tandprotheses door praktijk Mond-Esthetiek

Een tandprothese is een kunstmatige vervanging van tanden en kiezen die u verliest of die niet hersteld kunnen worden. Deze bestaat uit één tand of meerdere elementen samen. Men spreekt dan ook wel van een gebitsprothese. Implantaten zijn mooie, permanente tandprotheses die vele voordelen bieden.

Wij behandelen geen patiënten, wij behandelen mensen

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot geplaatst wordt. Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien eruit als ‘cilinders’ of ‘schroeven’. Ze zijn ongeveer net zo groot als een natuurlijke tandwortel en bieden houvast aan een kroon, een brug of een volledig kunstgebit. Het implantaat is duurzaam en comfortabel, u hoeft zich geen zorgen te maken over uitneembare onderdelen.

Vervangende tanden en kiezen op implantaten voelen, functioneren en zien eruit als natuurlijke tanden en kiezen. Dit betekent dat u alles kunt blijven eten en drinken zoals u gewend bent. Na plaatsing zijn er geen aanpassingen meer nodig. Bij normaal gebruik gaat het implantaat een leven lang mee.

Een implantaat is de basis voor:

Een kroon: vervanging van één enkele tand of kies.

Deze behandeling biedt het grote voordeel dat de naburige tanden onaangetast blijven. Het is niet nodig om tanden af te slijpen voor het plaatsen van een brug.

Een brug: ter vervanging van meerdere tanden of kiezen.

Als er een paar tanden of kiezen ontbreken, maakt men vaak een brug of een gedeeltelijke prothese: een plaatje. Hiervoor moeten (gezonde) tanden geslepen worden. Ontzettend zonde. Daarbij wordt het dragen van een frame of plaatje vaak als hinderlijk ervaren en belast het bovendien de nog aanwezige tanden en kiezen. Een aantrekkelijk alternatief zijn implantaten waarop we een brugconstructie maken.

Een kunstgebit: vervanging van een volledig gebit.

Als alle tanden en kiezen ontbreken en het bestaande kunstgebit onvoldoende houvast op de kaak heeft, dan kan het kunstgebit op implantaten worden vastgeklikt. Wanneer er geen tandwortels meer in de kaak aanwezig zijn, slinkt de kaak vaak waardoor het gezicht wat ouder lijkt. Een groot voordeel van een klikgebit is dat het slinken van de kaak sterk wordt afgeremd.

Wilt u meer informatie over een gebits- of tandprothese van praktijk Mond-Esthetiek in Tilburg? Bel 013 - 592 0112. 

Hoe verloopt de behandeling?

1. Het onderzoek

Voordat implantaten worden aangebracht, vindt uitgebreid vooronderzoek plaats. Er wordt gekeken of de algemene gezondheid goed is en wordt er een röntgenfoto gemaakt om te zien of er voldoende bot aanwezig is. Aan de hand daarvan kijken we welk implantaat geschikt is en hoeveel implantaten er nodig zijn.

2. Het plaatsen van een implantaat

Het plaatsen is een kleine operatieve ingreep, veelal onder plaatselijke verdoving. Er wordt een gaatje geboord in het bot waar het implantaat precies in past. De implantaten worden in de opening geplaatst en het tandvlees wordt met hechtingen gesloten. De ingreep duurt meestal tussen de 30 en 90 minuten. Over het algemeen vallen de pijn en zwellingen erg mee.

3. De ingroei-fase

Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Na het aanbrengen van de implantaten volgt een rustperiode van drie tot zes maanden, waarin het bot de gelegenheid krijgt aan de implantaten vast te groeien. Tijdens deze periode controleren we implantaten regelmatig op een goede genezing. Indien gewenst maken om esthetische redenen een noodvoorziening waarmee u de rustperiode overbrugt.

4. Het plaatsen van de opbouw

Na de rustperiode wordt een verlengstukje, de opbouw, op het implantaat geplaatst. Hiervoor maken we onder plaatselijke verdoving een sneetje in het tandvlees. Hierop kan een kroon, brug of prothese worden bevestigd.

5. De nazorg

Goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn essentieel voor een lange levensduur van de implantaten.

Jarenlang plezier van een schone gebits- of tandprothese

Een tandprothese of kunstgebit gaat jarenlang mee, mits u het goed verzorgt. Hieronder vindt u een aantal tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw kunstgebit.

 • Doe het kunstgebit 's nachts uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak gaat slinken. Met als gevolg dat het kunstgebit niet meer goed past en gaat irriteren.
   
 • Laat uw kunstgebit elke twee jaar controleren door uw tandarts of tandprotheticus. Zij zorgen ervoor dat de pasvorm en het draagcomfort van uw kunstgebit optimaal blijft.
   
 • Met de jaren verandert uw lichaam en daarmee ook uw gebit. Vervang uw prothese daarom na vijf tot maximaal acht jaar.
   
 • Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en tandpasta, bijvoorbeeld Emoform (zonder fluor).
   
 • Borstel uw prothese dagelijks schoon. Om beschadigingen te voorkomen als uw prothese uit uw handen glipt, is het handig om dit boven een wasbak gevuld met water te doen. De Ecosym Gebitsbox is ideaal om de prothese schoon te spoelen.
   
 • Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese, en klachten die veroorzaakt worden door de prothese, altijd naar uw tandarts of tandprotheticus.