Veelgestelde vragen aan Praktijk Mond-Esthetiek

Vragen over implantatenVragen over een tandprothese | Last van een slechte adem? 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de diensten van praktijk Mond-Esthetiek in Tilburg?
Bel 013 - 592 0112.

Wij behandelen geen patiënten, wij behandelen mensen

Vragen over implantaten

Algemeen

Kom ik in aanmerking voor tandheelkundige implantaten?

In principe kan bijna iedereen in aanmerking komen voor het aanbrengen van implantaten. Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • Goede gezondheid (overmatig roken kan een probleem zijn).
  • Er moet voldoende bot aanwezig zijn om de implantaten vast te laten groeien.
  • Het tandvlees moet gezond of te genezen zijn.
  • Motivatie van de patiënt voor goede hygiëne en onderhoud zijn bepalend voor het behoud van de implantaten.

Is mijn leeftijd een probleem?

In principe niet, gezondheid is bijvoorbeeld een belangrijkere factor dan leeftijd. Als uw gezondheid het toelaat dat er een tand of kies wordt getrokken, bent u waarschijnlijk ook gezond genoeg voor implantaten.

Kan ik even hard kauwen als met mijn natuurlijke gebit?

Ja. Na een tijdje is de kauwcapaciteit vergelijkbaar met die van een natuurlijk gebit.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

In principe gaan implantaten een leven lang mee. Het succes van implantaten hangt af van zorgvuldige mondhygiëne. Net als bij een natuurlijk gebit zijn regelmatige controles bij de tandarts noodzakelijk.

Behandeling en verzorging

Hoeveel tijd kost het plaatsen van een implantaat?

Tegenwoordig bestaat er een alternatief voor de zogenaamde twee-fasen-behandeling waardoor het mogelijk is het implantaat in één bezoek te laten plaatsen. De keuze voor de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de staat van het gebit en het aantal tanden of kiezen dat moet worden behandeld.

Is de behandeling pijnlijk?

U wordt plaatselijk verdoofd, zodat u tijdens de behandeling geen ongemak ondervindt.

En na de behandeling?

Een tijdelijke, lichte zwelling en/of verkleuring van het tandvlees en de wang is normaal. Voor de behandeling van eventueel ongemak volstaat gewoonlijk een normale pijnstiller. Meestal kunt u de dag na de behandeling weer gewoon werken.

Wat zijn de risico's?

Zoals bij elke chirurgische ingreep kunnen er complicaties optreden. Bespreek dit vooraf uitgebreid met de specialist die u behandelt.

Hoeveel kost een implantaat?

Afhankelijk van het aantal implantaten zijn de kosten uiteenlopend. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar wat vergoed wordt en wat niet. De behandeling wordt in veel gevallen vergoed door de verzekeraar wanneer u al lange tijd een prothese heeft. Lees meer over de tarieven.

Hoe verzorg ik de implantaten?

Net als bij een natuurlijk gebit moeten uw nieuwe tanden worden verzorgd en periodiek worden gecontroleerd. Volg bij het poetsen en flossen de aanbevelingen van uw tandarts of mondhygiënist op.

Vragen over gebits- en tandprotheses

Heb ik inspraak bij de keuze van de kleur van de tanden?

Ja, de tandprothese moet passen bij uw gezicht.

Wanneer kan ik bij u terecht?

U wordt bij praktijk Mond-Esthetiek bijna meteen geholpen.

Hebben medicijnen invloed op de houvast van de prothese?

Ja, medicijnen beïnvloeden speeksel en mondslijmvlies, hierdoor wordt ook het houvast van de prothese beïnvloed. Er zijn medicijnen die een verkleuring op de prothese laten zien, zowel op tanden en kiezen als op de kunststof.

Zijn hoofdpijn en oorklachten te wijten aan het gebit?

Dit is vooral mogelijk als de prothese te laag is geworden. Dit wordt bepaald door het opmeten van de afstand tussen de boven- en onderkaak. Een andere oorzaak kan zijn dat de kiezen niet goed op elkaar staan.

Moet ik 's nachts het gebit uit doen?

Om de kaken de noodzakelijke rust te geven, is het raadzaam om uw kunstgebit niet continu te dragen. 's Nachts lijkt de beste tijd om de prothese uit te laten. Als u het gebit uit heeft, bewaar het dan in een bakje met water om uitdroging te voorkomen.

Heeft het zin een foto mee te brengen?

Ja, om de prothese er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, kunnen we gebruikmaken van een foto waar u met uw natuurlijke tanden duidelijk zichtbaar op staat.

Hoe vaak moet ik terug komen voor het gebit klaar is?

Voor een nieuwe prothese af is, worden minimaal zes afspraken gemaakt.

Hoe lang kun je met een gebit doen?

De verantwoorde levensduur van een gebitsprothese is vijf tot acht jaar. Zodra uw prothese los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak is de pasvorm met een nieuwe basis (of voering) te herstellen. Laat uw kunstgebit om de twee jaar controleren.

Last van een slechte adem?

Slechte adem is een veelvoorkomend probleem. Toch wordt er weinig over gesproken. Men zegt niet snel tegen iemand dat hij of zij uit de mond ruikt. Dat is jammer, want het is tegenwoordig goed te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken van slechte adem

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of roken een slechte adem tot gevolg hebben. Daarnaast wordt een slechte adem veroorzaakt door ontsteking in de neus- en voorhoofdsbijholtes of door een onvoldoende afsluiting van de maag. Ook andere aandoeningen zoals suikerziekte of een leverziekte kunnen zorgen voor een slechte adem. Maar meestal wordt het veroorzaakt door problemen in de mond.

Uitdroging van de mond

De mond kan onder meer uitdrogen door het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie of het slapen met een open mond. Geadviseerd wordt om in het geval van een droge mond ruim tweeëneenhalve liter water per dag te drinken.

Ontsteking van de keelamandelen

Bij een ontsteking van de keelamandelen dient u uw huisarts te raadplegen, deze zal antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen. Daarna verdwijnt ook de slechte adem.

Slechte mondhygiëne

Als de mond onvoldoende wordt gereinigd, blijven er voedselresten en tandplak achter. De voedselresten gaan rotten en de bacteriën in de tandplak produceren stinkende stoffen en gassen. Wanneer u bij de dagelijkse, grondige reiniging ook de ruimten tussen de tanden en kiezen meeneemt, verdwijnt de slechte adem snel.

Tandbederf

Door het tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, te behandelen zal de slechte adem verdwijnen.

Tandvleesontsteking

Een goede dagelijkse mondhygiëne en behandeling door de tandarts of mondhygiënist kan de ontsteking, en daarmee de slechte adem, doen verdwijnen.

Aanslag op de tong

Door de tong dagelijks schoon te schrapen met een zogenaamde 'tongschraper' kan slechte adem worden voorkomen. Daarnaast is het verstandig om een speciale mondspoeling tegen slechte adem te gebruiken.